''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

2 Apr 2011

Vocarstvo - Sadnja voca Erdevik 2 April 2011


Sadnice

Ljuba Karanovic izmedju sadnica


Opet uz pomoc i savete Blagoja Apelica, moj se jos jedan san da posadim ove godine par sadnica voca se ispunio i nadam se da ce biti uspesan sto ce se videti za par godina( ako se prime sadnice).
Uspela sam posaditi 19 sadnica razlicitog voca, ukljucujuci, jabuke, kruske, smokve, tresnje, visnje, breskve i nektarine.

Sadnice se moraju ukopavati u istu dubinu u kojoj su se nalazile u rasadniku. Vrh sadnice se malo odsece i novi pupovi blizu korena se nezno odstrane. Razmak izmedju sadnica zavisi od vrste ali mi smo stavili negde oko 3 metra.

Svako presadjivanje sadnica za biljku je sok za biljku i treba se zalevati prvih dana sadnje gotovo svakodnevno. Blagoja me je naucio kako da napravim mali sliv u obliku kruga oko sadnice da bi se voda slevala na koren biljke. Iako mi je izgledalo na prvi pogled sve to jednostavno ali ustvari treba imati umece i nije bas tako jednostavno. Ovaj nacin sadnje sam prvi put videla od Blagoja. Ljuba Karanovic takodje je posadila nekoliko novih sadnica u svojoj basti uz Blagojeve instrukcije.



Tragam za dunjom i kivijem i to bi zelela posaditi ove godine.

Moj pokusaj... ne bas uspesan...pogresno zalevanje .... Basta se zaleva poslepodne kad sunce zadje ili rano ujutru.... Asovom okopati oko sadnice , napraviti sliv oko biljke....

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete