''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

11 Apr 2011

Ideje... sta uzgajati - Interesantan clanak

Ruski „hlebosolni” sa bačkih njiva

Prvi put ove godine nekoliko većih povrtara iz Srbije proizvode seme čuvene ruske sorte paradajza za potrebe te zemlje, a među njima je i Branko Mušikić iz Vrbasa

Povrtarstvo je unosan i rizičan posao: Branko Mušikić Foto P. Koprivica

Vrbas – Vrbašanin Branko Mušikić jedan je od malobrojnih i odabranih povrtara iz Srbije kome je ukazano poverenje da ove godine proizvodi seme paradajza za kupce u Novosibirsku, i to od čuvene autohtone stare ruske sorte „hlebosolni” koja se u toj zemlji smatra nacionalnim brendom. Istina, njegov udeo, kao kooperanta, u aranžmanu sklopljenom između beogradske firme „Monte agro“ i ruske „Sibir seme“, nije veliki – ali, veoma je značajan, budući da je ovo prvi put da se na našim njivama proizvodi seme paradajza koji će se gajiti u dalekom Sibiru.

Na oko četiri hektara njegovog imanja „hlebosolni“ lepo napreduje, plodovi su zdravi i krupni, tek što nisu zarudeli, pa Branko očekuje dobar i kvalitetan rod, kao i punu izdašnost semenki. Usev je pod stalnim nadzorom stručnjaka iz vrbaskog „Agrozavoda“, ali i instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i Smederevske Palanke, kao i „Bioprodukta“ iz Beograda, s kojima ovaj domaćin veoma dobro sarađuje dugi niz godina. Jer, kaže, ko se iole ozbiljnije bavi ovom vrstom proizvodnje, nijednog trenutka ne sme da zapostavi savetodavnu reč nauke.

– Povrtarstvo je lep i zahvalan posao, zahteva dosta ulaganja i rada, ali je i rizičan, pošto su biljke vrlo osetljive na razne boleštine i nagle meteorološke promene. Ipak, prihvatio sam sa zadovoljstvom izazov da se okušam i u proizvodnji semena za „hlebosolni”, znajući da je to jedna od najkvalitetnijih sorti paradajza na svetu. Plodovi su čvrsti, sočni i „mesnati”, nadasve ukusni, pa se mogu sa slašću jesti samo sa hlebom i solju. Valjda se zato ova sorta u Rusiji proizvodi u ogromnim količinama, a „hlebosolni” se zbog svih svojih osobina tamo još popularno naziva i sirotinjskim paradajzom – objašnjava Branko Mušikić, jedan od najvećih povrtara u Bačkoj, koji se ovim poslom veoma uspešno bavi već pune dve decenije.

Njegovo porodično preduzeće „Tomatko, sinovi i tatko“, sa ukupnim zemljišnim posedom od dvadeset katastarskih jutara, specijalizovano je za proizvodnju semena paradajza, ali i boranije, pasulja, graška... Postiže, veli, natprosečne rezultate, sa klijavošću semenki i do 94 odsto, i za taj posao poseduje sve potrebne dozvole Ministarstva za poljoprivredu i sertifikate najviših naučnih institucija. Samo prošle sezone sa gazdinstva Mušikića tržištu je isporučeno oko 700 kilograma semena nekoliko vrhunskih domaćih sorti paradajza, a za tu količinu bilo je potrebno preraditi više od 140 tona ovog povrća. Istovremeno, proizvedeno je i desetak hiljada litara soka od paradajza, „kuvanog“ po starinskim receptima, ali uz primenu najsavremenije tehnologije.

– Ako dobijem „prelaznu ocenu” kod Rusa, a ne sumnjam da neću, planiram da već naredne sezone udvostručim proizvodnju paradajza, ne samo semena već i soka, naravno sve od sorte „hlebosolni”. Svakako, neću zapostaviti ni ostale vrste povrća budući da imam celokupnu mehanizaciju za povrtarstvo, kao i mogućnost navodnjavanja na svim parcelama, što je osnovni preduslov za uspešno bavljenje ovim poslom – zaključuje Mušikić.

Petko Koprivica

No comments:

Post a Comment