''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

24 Feb 2011

Čičoka - Helianthus tuberosus

Blagojeva Čičoka

POVRĆE ZA DIJABETIČARE

Čičoka je biljka koju sve češće viđamo na pijaci. U pitanju je veoma kvalitetno povrće lekovitih svojstava i visoke hranljive vrednosti. Inulin, osnovni sastojak ugljenih hidrata kojima je bogata, veoma je važan u ishrani dijabetičara, deluje na žuč i pankreas, smanjuje krvni pritisak, šećer u krvi i poboljšava izlučivanje mokraće
Blagojeva Čičoka




Pri dolazku u Erdevik susrela sam se sa meni do tada nepoznatom biljkom Čičoka ili bolje receno korenom te biljke koji Blagoja Apelic uzgaja u svojoj basti.

Jutros Blagoja i ja smo razgovarali o toj neobicnoj biljci koja je bila siroko rasprostranjena i upotrebljivana na teritoriji americkog kontinetna, ali koja je pala u zaborav verovatno zbog krompira koji je zamenio tu biljku u siroj upotrebi. ''Cak je i neki i zovu stoletni, beli ili slatki krompir'' dodao je Blagoja.

Prije par dana Blagoja je cak napravio i dzem koji ima specifican ukus, nije sladak ali je neobican i ta neobicnost ga cini interesantim jer se razlikuje od mnogih dzemova koji se tradicionalno prave u ovim krajevima.

Sveza biljka je neprobavljiva i razlaze se u debelom crevu, sadrzi inulin koji je vrsta polisaharida i u sebi sadrzi fruktozu koja se razlaze u debelom crevu unistavajuci bakterije npr, Salmonelu, Candidu, E Coli, sprecava razne crevne infekcije, proizvodi vitamine B vrste i jaca imunitet. Neki tvde da moze da pomogne u sprecavanju raka debelog creva.

Svima nam je poznato da prilikom upotreba antibiotika unistimo ''dobru'' crevnu floru i faunu , a Blagoja je naglasio da INULIN moze da revitalizira tu floru i faunu i dovede je u normalu. Takodje postoji tvrdnja da razgradnjom inulina ne dolazi do porasta visine šećera i inzulina u krvi, sto je cini dobrom za dijabetičare.

Neverovatno je da biljaka koja slobodno raste ponekad u nasim bastama ili pokraj reka ima toliko lekovitih sposobnosti i da nije u sirokoj upotrebi.



Vise informacija





100 g svježeg jeruzalemske artičoke gomolja
uključuju:

Energetska vrijednost30 kcal / 126 kJ
Vode70-80 g
Protein2-9 g
Ugljikohidrati15-25 g
Mast0,5 g
Inulin7 - 16g
Ukupno dijetalna vlakna12 - 22g
Minerali
Natrij Na5-18 mg
Kalcij Ca189 mg
Magnezij Mg30-75 mg
Kalij K400-800 mg
Željezo5-18 mg
Bakar5 mg
Mangan8 mg
Selen<0,1 mg
Cink1 mg
Silica35 mg
Fosfor80 mg
Sumpor?
Vitamini
A2 mg
B10,2 mg
B20,07 mg
B6?
C1-4 mg
D?
Beta-karoten0,1 mg
Biotina?
Nikotinska kiselina (niacin)1,3 - 1,8 mg


Ovaj prehrambene informacije služe kao vodič. Imajte na umu da točan sadržaj ovih sastojaka o mnogim čimbenicima (sorte, lokacije, vremenskim uvjetima) i mogu varirati prilično jak.



RECEPTI
Salata od čičoke

Sastojci
200 g krtola čičoke
4 kašike kisele pavlake
2 kašike limunovog soka
kašika maslinovog ulja
kašika sitno seckanog vlašca

Priprema
Oprane i oljuštene krtole izrendati na tanka rezanca. Sitno seckani vlašac posuti po rezancima i sve preliti mešavinom od umućene pavlake, ulja i limunovog soka.

Čorba od čičoke

Sastojci
4 krtole čičoke
2 šargarepe
koren peršuna sa listom
150 g kuvanog krompira
kašika bezglutenskog brašna
3 kašike maslaca
2 dl pavlake
so

Priprema
Šargarepu i peršun oprati, iseckati na tanke kolutove i pržiti na maslacu dok ne porumene, dodati brašno i litar posoljene vode. U međuvremenu čičoku oprati, tanko oljuštiti i iseći na kockice. U ključalu vodu dodati čičoku, a kada omekša, dodati i krompir isečen na kocke. Gotovu čorbu začiniti pavlakom i seckanim lišćem peršuna.

Aromatična kaša od čičoke

Sastojci
kilogram krtola čičoke
100 g kokosovog brašna
kašika maslaca
malo mlevenog kima
so
mleveni biber
malo cimeta

Priprema
Čičoku oprati, tanko oljuštiti i iseći na krupne delove, pa staviti da se kuvaju u posoljenoj ključaloj vodi. U međuvremenu na otopljenom maslacu propržiti kokosovo brašno da se dobije zlatnožuta boja. Skuvanim i izgnječenim krtolama dodati začine, isprženi kokos i malo maslaca.

Pekmez od čičoke

Sastojci
3 kg krtola čičoke
limun

Priprema
Oprane krtole očistiti i izrendati, dodati oceđeni sok od jednog limuna i dva decilitra vode. Kuvati 30 minuta na umerenoj temperaturi da se masa ujednači. Mešati da ne zagori, povremeno doliti tople vode. Posle 30 minuta temperaturu smanjiti i kuvati još desetak minuta jer će inulin početi da se razgrađuje, a pekmez će biti sve slađi. Pekmez sipati u čiste manje tegle,
hermetički zatvoriti i utopliti. Pekmez se koristi za namaz ili kao dodatak za slađenje raznih jela.

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete