''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

25 Feb 2011

Squere foot system - sadnja baste

1 foot = 30.48 centimetres

Nedavno sasvim slucajno sam naisla na web http://zivotnaselu.blogspot.com/2010/05/basta-kukuruz-posle-sredjivanja-i-gazda.html (Aleksandar Stankovic) i nasla fotografije Aleksandrove baste u sistemu Squere foot system gardening.

U medjuvremenu sam istrazila taj sistem koji je jako interesantan i kojeg je razvio inženjer, Mel Bartolomej, razmisljajuci zašto saditi više sjemena da raste i proizvoditi više biljaka nego što je potrebno, zasto trošiti vreme pleveci prevelike bastu i proizvoditi vise nego sto nam treba. Mala količina, ali dovoljno doista!

Unutar svakog kvadrata, postaditi 1, 2, 3, 8, 9 ili 16 biljaka jedne sorte. Razmak ovisi o biljci.Može samo biljka npr. jedan brokuli biljka po kvadratnom foot, ali može se zasaditi četiri blitve ili 16 rotkvica biljke.
Sadnja je jednostavna i laka jer se sve moze dohvatiti lako i takodje ciscenje od korova je mnogo lakse kao je basta organizovana na ovaj nacin.

Sta je dobro u ovoj vrtsi sadnje je da se mogu kombinovati razne biljke koje prirodno unistavaju insekate i štetočine se moru iskoreniti. npr..Sadnja koprive u sredini kvadrata moze mnogo insekte da unisti.

Bertolmej takodje predlaze da se u zemlju sa djubrivom ubace par soljica kreca koji nece skoditi biljci ali ce razne stetocine ostraniti.

http://www.youtube.com/watch?v=N5Lu-7FIj_g video

http://www.youtube.com/watch?v=7g8kCfYVHeM&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=QSy-ftRAy9o&feature=related

Da bi se izbegao napad vasi i ostalih nezeljenih gostiju na povrcu pri sadnji paradajiza,paprike....i sl.
treba posaditi po jedan struk bosiljka izmedju svake sadnice povrca.Verujte mi,na taj nacin necete imati potrebu za hemijom.

1 comment:

  1. Svidja mi se kako izgleda. Travnjak i basta zajedno! Dobro je i to sto za unistavanje stetocina ne sluze raznorazni preparati vec prirodni terminator. Odlicno!

    ReplyDelete