''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

10 Mar 2012

Nina, Dejan, Ivan, Isidora and Milos i Jelena came to visit.. ...everyone planted one tree.. went for a walk .... and it was a lovley day today....

cicoka... koju sma prosle godine posadila .. Bilova cicoka


Milos Ninkovic ( u crvenoj jakni na slici ) je jedna specijalna osoba ... on se odlucio sa jos dva drugara da ode na Rtanj u Vrmdzu i pocne ispocetka...i tako nastalo je Eko selo u podnožju planine Rtanj, selo Vrmdža- brdo Sokolovica u Sokobanjskoj opštini. Promovise življenje u samoodrživom domaćinstvu, u skladu sa prirodom. Život u zajednici Cohousing. Proizvodnja zdrave hrane i ekološki turizam. link do njihovog weba

 http://www.ekoselovrmdza.com/ONama.html

Vrmaško jezeroVrmaško jezero je, po kazivanju starih ljudi, nastalo posle strašne provale oblaka. Bujice su u udolinu sjurile gomile sena i njime zapušile duboku rupu u zemlji. Sada se voda u jezeru obnavlja sa malog nepresušnog izvora u blizini i od kiša i snegova. Jezero je okruženo nedirnutom prirodom i bogato je ribom.

Nedaleko od jezera, ispod brda, nalazi se Vrelo. Tu izvire Vrmaška (Pakleška) reka. Ona ka selu teče kroz divnu klisuru. Na njoj je bilo mnogo vodenica, a neke i danas rade. Kroz selo protiče i druga rečica - Oravica.

Selo ima i nekoliko česama. Jedna od njih je, kažu, podignuta u doba Turaka.


Šume iznad Vrmdže bogate su pečurkama, jagodama, kupinama, drenjinama, lekovitim biljem. Nadaleko je čuven rtanjski čaj. Moćna i prekrasna planina Rtanj je poseban izazov za ljubitelje prirode.

iznenadjenje koliko cicoke je bilo ...

SNOVNE KARAKTERISTIKE BILJKE
Helianthus Tuberosus L. - CICOKA

1.Visegodisnja Biljka 15 do 20 godina ( korenov sistem ide u dubinu i do 2 metra )
2.Visoki prinosi po hektaru od 180 do 250 tona zelene mase za silazu
3.Krtola se moze rasadjivati
4.Visok nivo proteina
5.Visok nivo ugljenih hidrata
6.Otporna i prilagodljiva razlicitim zemljistima
7.Po hektaru ide 55.000 biljaka
8.U fazi cvetanja, tezina svake biljke od 3.5 do 4 kg
9.Moze se koristiti kao seno ( tri otkosa godisnje, sa oko 15 % proteina )
10.Moze da se koristi kao silaza
11.Po hektaru se sadi oko 1.200 kg

Finansijski primer sa 10 krava i ishranom silaze od cicoke :

Za 10 visoko mlecnih krava sa pratecim kategorijama je potrebno oko 10.000 kilograma silaze, za 365 dana, odnosno godinu dana.
U prvoj godini, sa troskovima kupovine krtola i sa ukupnim troskovima obrade zemlje i skidanja silaze, cena silaze od cicoke, bi iznosila maksimalno 1 dinar po kilogramu.
Ukoliko bi se kravama dnevno davalo po 25 kilograma silaze, odnosno 250 kilograma za 10 krava na dan, cena na dnevnom nivou bi bila oko ( ili ispod ) 250 dinara, sto znaci da bi za godinu dana cena potrosene silaze bila oko 91.000 dinara ( sto je znatno nize od drugih kabastih hraniva, ne ukljucujuci i prednosti poboljsanja metabolizma proizvodnih grla, povecanja mlecnosti i smanjenja veterinarskih i reproduktivnih troskova ).
testiranje erdevickog duvana... i naravno vina... Ivan je uzivao a Bili smo sretni da nam je dosla Jelena u posetu..

put za frusku goru


Monty je uzivao... Milos nam je lozio vatru.. napolju je bilo malo hladno ali u kuci .. divota..

monty u setnji ...

cicoka  ... kopanje cicoke...

Isidora, Nina i Beba

Nina i deki su u procesu kupovine zemlje i gradneje kuce od slame 
Bale slame su visoko izolacioni prirodni građevinski materijal,  proizvod poljoprivrednog otpada. Za mnoge, lokalno su dostupne i jeftine. Proces dizajniranja i izgradnje je zbog jednostavnosti dostupniji ljudima koji imaju malo ili nemaju nikakvo iskustvo u gradnji, i koji bi verovatno bili isključeni da su u pitanju konvencionalni građevinski materijali.

Nina, Deki, Beba i Milos





Nina kopa rupu za svoju sadnicu

Isidora pravi mali krug oko biljke koju sma im pokazala juce a ja naucila od Blagoja


Nina


Milos posmatra i Ivan.. Milos nam je bio lider u sadjenju





Erdevik, pogled iz baste









skolica sadnica... prirodne koje se ne prskaju ...
Milos Ninkovic, Isidora Krstic, Ivan Nikovic, Dejan i Nina

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete