''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

8 Mar 2011

Sirupi za kasalj

BELI SLEZ - Althaea officinalis


Vec smo malo vise od sest meseci u Erdeviku i do nedavno nismo imali nijednu gripu. Ali prije par dana deca su pocela da kaslju sa visokom temperaturom i umesto da ih vodim doctoru po savetu moje majke i malo istrazivanja napravila sam sirup za kasalj koji je neverovatan i naravno koji je pomogao ne samo meni nego i deci.

Sirup za kasalj od Belog sleza i meda BELI SLEZ - Althaea officinalis
Caj od belog sleza povoljno deluje kod kašlja, bronhitisa i plucnog katara. Preporucuje se kao lek kod bronhalne astme. Koren sleza se prokuva i kad se malo ohladi doda se med. Odlican sirup.
i SIrup od crnog luka sa jabukom i medom
Jaubka se oguli i isece i crni luk ne guli nego se samo isece. Prokuvati u malo vode i onda kada se ohladi dodati livadski med i napraviti sirup. Moze se piti i kao caj sa dodatim limunom i medom.


BELI SLEZ umiruje iritirane sluznice


Beli slez se koristi za umirenje kašlja, za oblaganje sluznica (gastritis, čir na želucu) i smanjenje iritacija. Primenjuje se kod bronhitisa, kod zapaljenja respiratornih organa, kod upale mokraćne bešike i kamena u mokraćnim putevima. Spolja se primenjuje za ispiranje nosa, naročito kod beba. Kao blago sluzno sredstvo koristi se i protiv proliva, za klizma, za obloge kod opekotina i upala, sirup belog sleza je popularan lek za suvi, nadražajni kašalj. Primenjuje se i kod upala urinarnog trakta i urinarnog kamenca.
Kako deluje beli slez?

Koren i list belog sleza se sadrže sluzi, koje umiruju sluznice stvarajući zaštitni sloj oko njih. Sluzi smiruju kašalj, smanjuju iritacije upaljenih sluznica želuca, creva... imaju hipoglikemijsko dejstvo, stimulišu fagocitozu..
Šta kažu naučna istraživanja?

Sluzi iz korena belog sleza oblažu sluznice i time stvaraju zaštitni sloj, i tako dolazi do smanjenja iritacija. Polisaharidni kompleks belog sleza stimuliše proces fagocitoze. Sluzi primenjene spolja smanjuju zategnutost i povećavaju vlažnost kože.
Kako se uzima beli slez?

Koren belog sleza se prelije prokuvanom i ohlađenom vodom i ostavi da stoji 2 sata. Čaj se procedi i pije nekoliko puta dnevno, po želji se može zagrejati pre upotrebe. Koren belog sleza se ne treba kuvati jer se tada ekstrahuje i skrob, pa čaj postaje gušći, mutan i brže se kvari.No comments:

Post a Comment