''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

8 Apr 2012

Kopriva

Kopriva - čudesni lijekkoprivaPonekad, u potrazi za rješenjem naših zdravstvenih problema, zaboravimo na to, da nam je priroda već dala sve potrebno za zdravlje i da su nam da dohvat ruke prirodni i besplatni lijekovi.

Tako sam i ja bila iznenađena, kada sam naišla na ovaj članak, koji govori o običnoj koprivi. Iako smo svi ponešto čuli o ljekovitosti koprive, ne znam koliko nas je svjesno toga, koliko je ona zapravo ljekovita.
Članak je preveden sa engleskog, ime doktora na žalost je nepoznato.
„Kopriva je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Kad bi ljudi shvatili, koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive.
Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet – imaju ljekovita svojstva.
U drevna vremena kopriva je bila vrlo cijenjena. Na slici Albrechta Duerer (1471 - 1528) možemo vidjeti anđela sa koprivom u rukama.

Švedski znanstvenik Abbe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, ako ne bi imala žalce.  Životinje i insekti bi ju odavno pojeli.

Jednom sam dao savjet majci sedmero djece, koja je od svog zadnjeg poroda patila od glavobolje i ekcema, da pije čaj od koprive.
U kratkom vremenu riješila se ekcema i glavobolje. Pošto ekcem ima unutarnji razlog, treba ga liječiti uzimajući trave koje čiste krv.

Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. 
Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.

U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Čaj se pije 4 tjedna. Nemojte čaj zakuhati, jer će to uništiti dragocjene sastojke. Možete piti 1 čašu čaja od koprive svaki dan tokom cijele godine, radi prevencije. Čaj od koprive također je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija.

Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba! Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.

.

Čaj od koprive je diuretik i zbog toga se može koristiti kod vodene bolesti. Izgrađuje krv i zbog toga je dobrotvoran kod mnogih bolesti krvi.
U kombinaciji sa drugim ljekovitim biljem, kopriva se može uspješno koristiti za liječenje leukemije. Ljudi, koji pate od alergije, uključujući peludnu groznicu, također bi  trebali piti čaj od koprive.

Pita od koprive juce pravila

Potrebno je :
300 gsira
1 čašamleka
1 čašaulja
200 gkoprive
3jajeta
1/2 čašekukuruznog brašna
1 čašajogurta


500 gkora za pitu

Priprema

Koprivu preliti prokljucalom vodom 1 min kasnije, ocediti, sitno iseckati, da bude oko 200 g
Sve satojke pomešati i filovati kore za pitu po svom ličnom ukusu.
od 500 g kora, 4 rolne pite.
Ovako se može spremati pita i sa zeljem, spanaćem i drugim zelenišom.
Peći na 200°C, zavisno od rerne, 30-40 min.

 

Sok od koprive

Priprema

 1. uberite 30 vrhova mlade koprive (pod vrhom se podrazumijeva vrhić i 3-4 lista ispod)
 2. dobro operite naranče, limun i koprivu
 3. u vodu stavite koprive i narezane agrume
 4. ostavite da odstoji 24 sata
 5. rukama dobro izgnječite sastojke pa procijedit
 6. ugrijati do vrenja i sipati u čiste flaše

Posluživanje


Ukoliko sok imate namjeru brzo popiti (što se u principu dogodi i bez namjere jer je odličan) onda ga ne morate zagrijavati. Tada je i aroma koprive intenzivnija.
Količina šećera može varirati, stavljala sam i kilu šećera pa sam ga pripremala kao sirup.

Sastojci

 • Sastojci

 •  30 vrhova mladih kopriva
 •  3 kom narandzi
 •  2 kom limuna
 •  3 l  vode
 •  5 dkg limunske kiseline (nije nužno ako se brzo popije)
 •  70 dkg šećera (može i više, ali i manje – po želji)  

No comments:

Post a Comment