''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

5 Feb 2012

Šta si htio da mi kažeš?

Šta si htio da mi kažeš?

 -Znaš li sto sam sve čuo o tvome prijatelju?
 -Trenutak, odgovori Sokrat. Prije nego mi ispričaš volio bih da prođeš jedan brzi test: jesi li to što mi želiš reći prosijao kroz tri sita?
 -Tri sita?
 -Da, odgovori Sokrat. Prije nego ispričaš neke stvari o drugome, dobro je da uzmes malo vremena i prosiješ ono što zeliš reći. To nazivam test od tri sita! Prvo je sito Istine. Jesi li provjerio da je istinito ono sto mi želiš ispričati?
 -Ne, pa i nisam. Nisam vidio samo sam čuo kako pričaju.
-Dobro! Ne znaš dakle je li to istina. Probajmo prosijati drugačije - kroz sito Dobrote. Ono što mi želiš ispričati o prijatelju, je li nešto dobro?
 -Ne, baš suprotno! Čuo sam kako se tvoj prijatelj loše ponio.
-Dakle, nastavi Sokrat, želiš mi ispričati loše stvari o prijatelju, a nisi siguran jesu li istinite. To i nije baš ohrabrujuće! Još uvijek možeš proći test, jer je ostalo još sito Koristi. Je li korisno da mi ispričaš sve što je moj prijatelj napravio?
-Korisno? Pa i ne, ne vjerujem da bi ti to moglo koristiti.
-Dakle, zaključi Sokrat, ono sto si mi htio ispričati nije Istina, ni Dobro, ni Korisno, pa zašto bi mi pričao? Ne želim ništa znati od onoga što si mi htio ispričati, i tebi će biti bolje da sve to zaboraviš.

No comments:

Post a Comment