''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

11 Oct 2011

Mozaik , alati i neki od primera ...




Prije par godina radila sma mosaike i tako polako u nedostatku vremena sam prestala. Secam se po prvi put sa pravljenjem mozaika sam se susrela kod Vlade Vojnovica u Sarajevu davne '84 godine a onda pocetkom 90tih u City Lit http://www.citylit.ac.uk/courses/visual_arts/Mosaics u londonu sam naucila zanat i pravljenje mozaika. 
Nedavno sam pocela razmisljati da opet pocenm raditi mozaike i  bas u tom razmisljanju i neverovatnoj koinsidenciji sam dobila punu vrecu granita otpadaka neverovatnih boja i zelene crvene crne i smedje. 

U procesu sam pronalazenja kovaca koji ce mi napravio cekic i postolje na kojem bi mogla da pocnem da radim .


Mozaik je umece harmonicnog slaganja raznobojnih kockica. U ovom blogu cemo cemo se ograniciti na kamene i staklene kockice. Progovoricemo poneku rec o istoriji slikanja kamenom i keramikom, o mukotrpnom oblikovanju kockica, izboru boja, njihovom slaganju, o tome zasto je mozaike jako tesko (a mozda i nemoguce) fotografisati (sto prilozene fotografije i dokazuju), a povuci cemo i paralelu sa ljudskim karakterima, odnosima i zajednicama.
Rec mozaik je izvedena od latinske reci musivum i grcke reci mouseion (mesto gde zive muze). Prvi mozaici poticu iz Mesopotamije (danasnjeg Iraka) i napravljeni su krajem IV milenijuma pre nove ere. Pronadjeni su u arheoloskom nalazistu Uruk Warka u juznoj Mesopotamiji. Negde oko 3200 godine pre nove ere, taj grad je verovatno bio centar sveta. Pravi, veliki grad ukrasen keramickim mozaicima.






Prvo treba osmisliti sliku( takozvani predložak), izabrati materijal( kamen, staklo, keramika...) i složiti boje. Slika ne sme da ima mnogo detalja zato što je veoma teško napraviti kameni mozaik sa mnogo detalja.
Staklo (smalti) daje malo više slobode.
Keramika takođe. 
Ne postoje dva identična mozaika. 


Deljanje kamena nije ni malo jednostavan posao i obavlja se najčešće specijalnim čekicem ili kleštima. Potreban je vrhunski alat i jako puno strpljenja. Dosta je korisno poznavati tipove kamena i mermera i znati šta vas ocekuje kad udarite čekićem u kamen. Da li se on deli na dva dela lako kao kocka šećera ili je otporan na lake udarce i treba stvarno jako zamahnuti kako bi se prepolovio.
Nakovanj bi trebalo da je postavljen na visinu koja vama odgovara i okrenut oštricom na gore. Malj držite čvrsto ali ruku opustite. Držite teseru između palca i kažiprsta tako da se sredinom nalazi na vrhu oštrice nakovanja. Zamahnite maljem tako da pogodite vrhom oštricu nakovanja. Nežno zamahujte. Previše jak udarac dovešće do toga da tesera pukne na mestu gde to ne želite. Jačina mora da bude proračunata, što se postiže vežbom.
Običan čekić je koristan za lomljenje većih komada ili onih koji su previše tvrdi za klešta. Čekićem možete dobiti raznovrsne komade nepravilnih oblika.
Sirovi materijal puca pod silinom udarca čekića za mozaik. Dobijeni oblik treba obraditi tako da može da bude deo harmonične celine. Uglovi moraju biti zaobljeni, veličina kockice mora biti slična veličini ostalih kockica.Čekic se mora koristiti precizno i svaki pogrešan potez čini da započetu kockicu bacite. Ako odstranite previše kamena ne valja, kockica će biti premala i između nje i ostalih će biti preveliki razmak. Ako odstranite premalo kamena, nećete uspeti vašu kockicu da stavite u sliku. Znati obraditi kockicu (teseru) je ključno umeće svakog mozaicara. 


http://crni.7forum.info/t1159-mozaik




3 comments:

  1. Odličan članak o alatima koje svakodnevno koristimo. Super objašnjenja sa dobrim opisom.

    ReplyDelete
  2. Da li neko zna gde se moze kupiti alat za izradu mozaika?

    ReplyDelete