Vrlo interesantno - pravilnik o kategorijama i kvalitetu i deklarisanju rakije i drugih alkoholnih pica
rakija od šljive, voćna rakija (rakija od voća), rakija od jabuka i rakija od krušaka, rakija od grožđa, lozovača (loza ili lozova rakija), komovica, rakija od vina, vinjak, brendi weinbrand), vinovica, rakija od voćne komine, rakija od suvog grožđa, rakija od taloga (hefebrand), rum, viski (whisky ili whiskey), rakija od žitarica, travarica, klekovača, lincura, specijalna rakija, rakija od meda (medovača), bierbrend (bierbrand ili eau de vie de biere) i topinambur (rakija od jerusalimske artičoke).
Kategorije žestokih alkoholnih pića : vodka, aromatizovana vodka, alkoholno piće (sa nazivom voća) proizvedeno maceracijom i destilacijom, geist (sa nazivom voća ili sirovine), encijan, džin, destilovani džin, london džin, domaći brendi, klekom aromatizovano alkoholno piće, kimom aromatizovano alkoholno piće, akvavit (aquavit), anisom aromatizovano alkoholno piće, cimetom aromatizovano alkoholno piće (väkeva glögi ili spiritglögg), berenburg (beerenburg), aromatizovano alkoholno piće na bazi meda (honey ili mead nectar), rumom aromatizovano alkoholno piće (domaći rum), pastis, marsejski pastis, anisonka, destilovana anisonka, mistra, alkoholno piće gorkog ukusa (bitter), liker, krem od (sa nazivom voća ili sirovine), krem de kasis, guignolet, punč od ruma, džin od gloginje (sloe džin), sambuka, maraskino, liker od lešnika (noccino), liker od jaja (advocaat, avocat, advokat) i liker sa jajima.
No comments:
Post a Comment