Blagojeva Čičoka
POVRĆE ZA DIJABETIČARE
Čičoka je biljka koju sve češće viđamo na pijaci. U pitanju je veoma kvalitetno povrće lekovitih svojstava i visoke hranljive vrednosti. Inulin, osnovni sastojak ugljenih hidrata kojima je bogata, veoma je važan u ishrani dijabetičara, deluje na žuč i pankreas, smanjuje krvni pritisak, šećer u krvi i poboljšava izlučivanje mokraće
Blagojeva Čičoka
Pri dolazku u Erdevik susrela sam se sa meni do tada nepoznatom biljkom Čičoka ili bolje receno korenom te biljke koji Blagoja Apelic uzgaja u svojoj basti.
Jutros Blagoja i ja smo razgovarali o toj neobicnoj biljci koja je bila siroko rasprostranjena i upotrebljivana na teritoriji americkog kontinetna, ali koja je pala u zaborav verovatno zbog krompira koji je zamenio tu biljku u siroj upotrebi. ''Cak je i neki i zovu stoletni, beli ili slatki krompir'' dodao je Blagoja.
Prije par dana Blagoja je cak napravio i dzem koji ima specifican ukus, nije sladak ali je neobican i ta neobicnost ga cini interesantim jer se razlikuje od mnogih dzemova koji se tradicionalno prave u ovim krajevima.
Sveza biljka je neprobavljiva i razlaze se u debelom crevu, sadrzi inulin koji je vrsta polisaharida i u sebi sadrzi fruktozu koja se razlaze u debelom crevu unistavajuci bakterije npr, Salmonelu, Candidu, E Coli, sprecava razne crevne infekcije, proizvodi vitamine B vrste i jaca imunitet. Neki tvde da moze da pomogne u sprecavanju raka debelog creva.
Svima nam je poznato da prilikom upotreba antibiotika unistimo ''dobru'' crevnu floru i faunu , a Blagoja je naglasio da INULIN moze da revitalizira tu floru i faunu i dovede je u normalu. Takodje postoji tvrdnja da razgradnjom inulina ne dolazi do porasta visine šećera i inzulina u krvi, sto je cini dobrom za dijabetičare.
Neverovatno je da biljaka koja slobodno raste ponekad u nasim bastama ili pokraj reka ima toliko lekovitih sposobnosti i da nije u sirokoj upotrebi.
Vise informacija
100 g svježeg jeruzalemske artičoke gomolja
uključuju:
Energetska vrijednost | 30 kcal / 126 kJ |
Vode | 70-80 g |
Protein | 2-9 g |
Ugljikohidrati | 15-25 g |
Mast | 0,5 g |
Inulin | 7 - 16g |
Ukupno dijetalna vlakna | 12 - 22g |
Minerali | |
Natrij Na | 5-18 mg |
Kalcij Ca | 189 mg |
Magnezij Mg | 30-75 mg |
Kalij K | 400-800 mg |
Željezo | 5-18 mg |
Bakar | 5 mg |
Mangan | 8 mg |
Selen | <0,1 mg |
Cink | 1 mg |
Silica | 35 mg |
Fosfor | 80 mg |
Sumpor | ? |
Vitamini | |
A | 2 mg |
B1 | 0,2 mg |
B2 | 0,07 mg |
B6 | ? |
C | 1-4 mg |
D | ? |
Beta-karoten | 0,1 mg |
Biotina | ? |
Nikotinska kiselina (niacin) | 1,3 - 1,8 mg |
Ovaj prehrambene informacije služe kao vodič. Imajte na umu da točan sadržaj ovih sastojaka o mnogim čimbenicima (sorte, lokacije, vremenskim uvjetima) i mogu varirati prilično jak.
RECEPTI
Salata od čičoke
Sastojci
200 g krtola čičoke
4 kašike kisele pavlake
2 kašike limunovog soka
kašika maslinovog ulja
kašika sitno seckanog vlašca
Priprema
Oprane i oljuštene krtole izrendati na tanka rezanca. Sitno seckani vlašac posuti po rezancima i sve preliti mešavinom od umućene pavlake, ulja i limunovog soka.
Čorba od čičoke
Sastojci
4 krtole čičoke
2 šargarepe
koren peršuna sa listom
150 g kuvanog krompira
kašika bezglutenskog brašna
3 kašike maslaca
2 dl pavlake
so
Priprema
Šargarepu i peršun oprati, iseckati na tanke kolutove i pržiti na maslacu dok ne porumene, dodati brašno i litar posoljene vode. U međuvremenu čičoku oprati, tanko oljuštiti i iseći na kockice. U ključalu vodu dodati čičoku, a kada omekša, dodati i krompir isečen na kocke. Gotovu čorbu začiniti pavlakom i seckanim lišćem peršuna.
Aromatična kaša od čičoke
Sastojci
kilogram krtola čičoke
100 g kokosovog brašna
kašika maslaca
malo mlevenog kima
so
mleveni biber
malo cimeta
Priprema
Čičoku oprati, tanko oljuštiti i iseći na krupne delove, pa staviti da se kuvaju u posoljenoj ključaloj vodi. U međuvremenu na otopljenom maslacu propržiti kokosovo brašno da se dobije zlatnožuta boja. Skuvanim i izgnječenim krtolama dodati začine, isprženi kokos i malo maslaca.
Pekmez od čičoke
Sastojci
3 kg krtola čičoke
limun
Priprema
Oprane krtole očistiti i izrendati, dodati oceđeni sok od jednog limuna i dva decilitra vode. Kuvati 30 minuta na umerenoj temperaturi da se masa ujednači. Mešati da ne zagori, povremeno doliti tople vode. Posle 30 minuta temperaturu smanjiti i kuvati još desetak minuta jer će inulin početi da se razgrađuje, a pekmez će biti sve slađi. Pekmez sipati u čiste manje tegle,
Salata od čičoke
Sastojci
200 g krtola čičoke
4 kašike kisele pavlake
2 kašike limunovog soka
kašika maslinovog ulja
kašika sitno seckanog vlašca
Priprema
Oprane i oljuštene krtole izrendati na tanka rezanca. Sitno seckani vlašac posuti po rezancima i sve preliti mešavinom od umućene pavlake, ulja i limunovog soka.
Čorba od čičoke
Sastojci
4 krtole čičoke
2 šargarepe
koren peršuna sa listom
150 g kuvanog krompira
kašika bezglutenskog brašna
3 kašike maslaca
2 dl pavlake
so
Priprema
Šargarepu i peršun oprati, iseckati na tanke kolutove i pržiti na maslacu dok ne porumene, dodati brašno i litar posoljene vode. U međuvremenu čičoku oprati, tanko oljuštiti i iseći na kockice. U ključalu vodu dodati čičoku, a kada omekša, dodati i krompir isečen na kocke. Gotovu čorbu začiniti pavlakom i seckanim lišćem peršuna.
Aromatična kaša od čičoke
Sastojci
kilogram krtola čičoke
100 g kokosovog brašna
kašika maslaca
malo mlevenog kima
so
mleveni biber
malo cimeta
Priprema
Čičoku oprati, tanko oljuštiti i iseći na krupne delove, pa staviti da se kuvaju u posoljenoj ključaloj vodi. U međuvremenu na otopljenom maslacu propržiti kokosovo brašno da se dobije zlatnožuta boja. Skuvanim i izgnječenim krtolama dodati začine, isprženi kokos i malo maslaca.
Pekmez od čičoke
Sastojci
3 kg krtola čičoke
limun
Priprema
Oprane krtole očistiti i izrendati, dodati oceđeni sok od jednog limuna i dva decilitra vode. Kuvati 30 minuta na umerenoj temperaturi da se masa ujednači. Mešati da ne zagori, povremeno doliti tople vode. Posle 30 minuta temperaturu smanjiti i kuvati još desetak minuta jer će inulin početi da se razgrađuje, a pekmez će biti sve slađi. Pekmez sipati u čiste manje tegle,
hermetički zatvoriti i utopliti. Pekmez se koristi za namaz ili kao dodatak za slađenje raznih jela.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete