''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

13 Dec 2011

EVROPA NE ZABRANJUJE GMO


EVROPA NE ZABRANJUJE GMO

Zakonima Evropske unije se ne zabranjuje korišćenje genetski modifikovanih proizvoda, ali se insistira na striktnim pravilima u vezi s korišćenjem GMO semena u prirodnom okruženju. Unutar EU može se trgovati samo semenom koje je odobrila Evropska agencija za bezbednost hrane. Zakonska regulativa po pitanju GM proizvoda se ipak razlikuje od zemlje do zemlje. Međutim, evropska javnost je napravila pritisak na velike evropske kompanije (Carrefour Sunsburi, Nestle i Unilever) koje su javno odbacila upotrebu GMO.
EU je 2004. godine ukinula šestogodišnji moratorijum na nove genetski izmenjene proizvode, ali je zato pooštrila propise vezane za nalepnice na tim proizvodima i formirala agenciju koja kontroliše taj proces. Evropska komisija je odobrila uvoz GM žitarica koje proizvode kompanije “Monsanto”, “Dau Kemikal” i “Dipon”, kao i uvoz šećerne repe “Monsanta”, a izdala je i desetogodišnju dozvolu da se u ishrani i proizvodnji stočne hrane koriste dve sorte genetski modifikovanog kukuruza (“Dau” i “Dipon”), kao i šećerna repa koju je proizveo gigant “Monsanto”.
S druge strane, u Sjedinjenim Američkim Državama je biotehnologija pozitivno prihvaćena, a GM proizvodi se gaje na veliko. Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede – USDA (United States Department of Agriculture) u 1996. godini površina zemljišta na kojima su se obrađivale GM namirnice iznosila je 1,5 miliona hektara, a u narednim godinama se ta brojka popela na preko 25 miliona hektara. Dodatni stimulans je i poverenje koje su FDA i EPA (Environmental protection agency), dale dvema glavnim institucijama koje vode kontrolu po pitanju hranljivih namirnica, a koje su dale zeleno svetlo za komercijalizaciju genetski modifikovanih proizvoda, smatrajući da oni ne predstavljaju problem po zdravlje ljudi i okoline.

No comments:

Post a Comment