''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

28 Nov 2011

10 najboljih gradova za život


Economist Intelligence: 10 najboljih gradova za život


http://gdeinvestirati.com/ostale-teme/lifestyle/5545-economist-intelligence-10-najboljih-gradova-za-zivot
Na ovogodišnjoj listi najboljih gradova za život Economist Intelligence Unita prvo mesto zauzeo je australijski Melburn, a među 10 najboljih našla su se još tri australijska grada.
grad-melburn-australija
Melburnu ovo nije prvi put da je osvojio tu laskavu titulu - 2002. godine vrh liste koja rangira gradove po pet kriterijuma (stabilnost, zdravstvena zaštita, obrazovanje, infrastruktura, kultura i okolina) podelio je s kanadskim Vankuverom.
Preostala tri australijska grada u prvih deset - SidnejPerth i Adelaide - zauzeli su 6., 8. i 9. mesto, prenosi BBC News.
Upravo Vankuver je svake godine od 2002. osvajao prvo mesto na listi, dok je ove godine skliznuo na treće mesto, prvenstveno zbog lošijeg rezultata u infrastrukturi za koji su "kriva" povremena zatvaranja važnog autoputa.
I kanadski gradovi postigli su zavidan uspeh na ovogodišnjem popisu - osim Vankuvera, među prvih 10 našli su se i Toronto i Kalgari, koji su zauzeli 4. i 5. mesto.
Najbolji evropski grad je Beč, koji se našao na drugom mestu, dok se finska prestolnicaHelsinki može pohvaliti 7. mestom.
Listu prvih 10 zaključuje novozelandski Oukland, dok je najbolje plasirani grad iz Sjedinjenih Američkih Država havajski Honolulu na 26. mestu.
 
Lista top 10
1 Melburn,Australija
2 Beč, Austrija
3 Vankuver, Kanada
4 Toronto, Kanada
5 Kalgari, Kanada
6 Sidnej, Australija
7 Helsinki, Finska
8 Perth, Australija
9 Adelaide, Australija
10 Aukland, Novi Zeland

No comments:

Post a Comment