''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

21 Oct 2011

U Banatu nude kuće i za 1.900 evrahttp://www.b92.net/info/komentari.php?yyyy=2011&mm=08&dd=18&nav_id=532575


Sudeći po oglasnim novinama, ponuda stanova i kuća, posebno onih jeftinih po selima, nikada nije bila veća a potražnja manja.
Zatvorite ovde celokupan tekst člank
Nekretnine širom Srbije nude se po veoma povoljnim cenama, tako da se kompletno domaćinstvo s kućom, pomoćnim objektima i pet-šest hektara zemlje prodaju po 5.000 do 8.000 evra.
Kuća u banatskom selu Padej, udaljenom dvadesetak kilometara od Kikinde, koje ima i prodavnicu, i osnovnu školu, i pravoslavnu i mađarsku crkvu, nudi se za samo 1.900 evra.
Ima dve sobe, kuhinju, ostavu, novi krov, šupu i ostale pomoćne prostorije na sedam ari placa, ali niko ih neće. Žena kaže: „Ovo je poslednja cena, ne može jeftinije”, a i ne može, i ovo je neverovatno.
Ista situacija je i s kućom u sremskom selu Bingula pored Erdevika, koja ima kupatilo, nove podove i plafon, nasuta do puta, s gospodarskim zgradama, vrtom, malim voćnjakom i nudi se za 3.000 evra, ali kupaca nema. Svi hrle u Novi Sad i Beograd, koji su prenaseljeni podstanarima i nezaposlenima. 

U slovačkom Aradcu kuća i 30 ari placa nudi se za 5.000 evra, ona s 16 ari placa jeftinija je 1.000 evra, za kuću u Ravnom Selu traži se 4.000 evra, u Gložanu se za 16.000 evra može kupiti trosobna kuća s kupatilom i četiri sporedne prostorije, šupom, kokošarnikom, četiri svinjca iznad kojih je čardak i baštom od oko 1.000 kvadrata, a u Gajdobri blizu Novog Sada kuća od 120 kvadrata s gazdinstvom na placu od 5.700 kvadrata, sve uknjiženo, prodaje se za 15.500 evra. 

Cene nekretnina uglavnom određuje blizina grada, starost i opremljenost objekta, te površina zemljišta. Veliki minus mesta udaljenijih od nekog centra je njihova loša saobraćajna povezanost, pa mlađi ljudi koji su bez posla i koji bi se kućili na selu unapred razmišljaju o tome kako će im deca u školu, a stariji koji su u penziji i koji bi mogli na selu provoditi lepe penzionerske dane, plaše se kako će do lekara. 

Po raspoloživim podacima, u 22 naseljena mesta u opštini Vršac ima nekoliko stotina kuća čiji su se vlasnici iselili i retko se vraćaju, neki nikada. Većina tih kuća je na prodaju po 5.000 do 15.000 evra, a za novoizgrađenu prizemnicu sa sedam do deset ari okućnice treba od 20.000 do 35.000 evra.
Iako je cena kuća mnogo viša nego u drugim selima, pojavi se i pokoji kupac, što se objašnjava dobrom saobraćajnom infrastrukturom jer gotovo sva mesta u ovoj opštini imaju asfaltirane puteve, pijaću vodu, dobru električnu mrežu i telekomunikacionu infrastrukturu, nekoliko većih sela je i gasifikovano, a organizovana je i komunalna služba.

Zaključak je prost: infrastrukturno opremiti sela i zaustaviće se njihovo umiranje, oživeti imanja, zaposliti nezaposleni i skućiti beskućnici.

1 comment:

  1. Kuca u banatskom selu Zitiste, useljiva, telefon, plin, sa svim namestajem, demir fasadom, supom,i velikom bastom, na 5 minuta od prelepog parka uz doba Austrougarske, Hitnom sluzbom, domom zdravlja, kupljena za svega 7ooo evra..a takvih kuca ima jos.Zitiste je na svega 2o minuta voznje kolima od Zrenjanina, a prelepo je selo na Begeju, plodnom zemljom i vrednim mestanima..

    ReplyDelete