''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

11 Oct 2011

Ovčja vuna odličan toplinski izolator

Ovčja vuna odličan toplinski izolatorPri izolaciji zidova, krova i poda kuće mogu se koristiti prirodni materijali. Ovčja vuna, čije se ogromne količine u Hrvatskoj bacaju, odličan je toplinski izolator, a može se nabaviti besplatno. Energetski koeficijent ovčje vune daleko je bolji od onog kamene i staklene vune, kaže Matko Šišak iz ZMAG-a. 

Vunu prije upotrebe kao izolacijsko sredstvo treba učiniti inertnom za životinjski mikrosvijet. Vuna se treba oprati u čistoj vodi pa umočiti u otopinu vode i boraksa i zatim dobro osušiti. Jedna od tehnika ugradnje ovčje vune kao izolacijskog materijala je stavljanje između dva sloja tvrđeg, masnog papira. Može se i direktno ugraditi u zid, ali ne bi se smjela staviti direktno na žbuku jer bi to spriječilo prosušivanje. Onaj tko ne želi biti sam svoj majstor može ovčju vunu pripremljenu kao izolacijski materijal kupiti u inozemstvu, u Austriji na primjer, no ona dosta košta.

No comments:

Post a Comment