''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

24 Oct 2011

Kako napraviti sapun





Nakon klanja(svinjokolja) skupe se ostaci masnoće koji nisu upotrebljivi za jelo. Zatim se uzmu kožice od slanine, čvarci, stara mast i slično. Na 2 kg masnih otpadaka stavi se 3 l kišnice i ½ kg žive sode***. Sapun se mora kuhati oko 2 sata, a za vrijeme kuhanja miješati. U smjesu možete dodati eterična ulja ako želite mirisni sapun i prirodna bojila poput cikle, špinata i sl. Kada je već kuhanje pri kraju, doda se šaka soli. Da za vrijeme kuhanja ne bi iskipio, mora se prskati hladnom vodom. Kada se u njega umoči nož i sapun se odmah oko noža stvrdne – sapun je kuhan. Kuhan – izlije se u rupičasti sanduk obložen mokrom krpom. Voda iz sapuna iscijedi se kroz rupe sanduka. Hladan sapun se izvadi iz sanduka, odvoji od krpe i izreže nožem ili zategnutom žicom na komade željene veličine. Ako niste prisutni kolinju možete jeftino u mesnici kupiti svinjske kožice, potražite doma stare masti i napravite svoj domaći sapun. Dodajte na kraju ribanu koricu od limuna ili naranče, latice ruže ili lavande i sl i imate pravi domaći ali i medicinski sapun.
*** živa soda (kaustična soda) je sredstvo za dezinfekciju, izuzetno jako otapalo, može se pronači u veterinarskim apotekama i sl. koriste ju i pčelari. negdje se koristi i za dezinfekciju staje, štale, pribora za mužnju itd... dok nije bilo Mr.Muscola koristila se i za odštopavanje odvoda




http://www.bakina-kuhinja.com/kolinje---prerada-svinjetine/domaci-sapun

No comments:

Post a Comment