''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

3 Aug 2011

Organska poljoprivreda u SrbijiOrganska poljoprivreda brzo se razvija i praktikuje se u više od 120 zemalja sveta. U Srbiji proizvodnja organske hrane 13 puta je manja od evropskog proseka.
Boraveći u Srbiji na edukativnom seminaru, Nemica Vivijen Šajdler odlučila je da svoja iskustva u toj oblasti prenese na naše prostore. Ona je inženjer organske tehnologije, a prošle godine kupila je seosko domaćinstvo u selu Jalovik, nedaleko od Šapca, i zasnovala organsku proizvodnju hrane.
Na tri i po hektara proizvodi preko 50 kultura, potpuno prirodno i bez korišćenja sredstava za zaštitu bilja. 

"Ja ne koristim pesticide, već pripremam čajeve od koprivre koji imaju gvožđe, zatim čajeve od drugih biljaka koje su bogate vitaminima i mineralima. Koristim isključivo stajsko, a ne veštačko đubrivo”, objašnjava Vivijen. 

Ona kaže i da gotovo sve radi ručno, a tamo gde je potrebno, koristi specijalne alatke, koje imaju bakarne delove, umesto gvozdenih. Vivijen kaže da bakar ne rđa kao gvožđe i da tako nema opasnosti da dođe do zagađenja. 

U gajenju organskih proizvoda Vivijen pomaže njen prijatelj Holanđanin koji je u Amsderdamu završio filozofski fakultet, a sada na imanju u Jaloviku pokušava da nauči nešto novo. 

"Naučio sam da vozim traktor, ali kada se radi po ceo dan ručno, onda me zabole leđa“, kaže Budevijn Kegels.

Osim plasmana organske hrane koju u sezoni prodaje na pijaci „Zeleni venac“ u Beogradu, Vivijen na imanju u Jaloviku ugošćava volontere iz celog sveta zainteresovane za gajenje povrća na prirodan način. 

Iako je Srbija još 2006. godine donela Zakon o organskoj proizvodnji, sve je još uvek na nivou pionirskih poduhvata. 

“Istraživanja pokazuju da bi svaka peta oranica mogla da bude iskorišćena za gajenje zdrave hrane. Međutim, samo tri procenta se zaista koristi. Potencijal za proizvodnju izvoza imamo. Mnoge zapadnoevropske zemlje uvoze zdravu hranu i vrlo su zainteresovane za ove proizvode”, objašnjava Dragica Milošević, specijalista za mikrobiologiju hrane. 

Proizvodnja zdrave hrane nije jeftina investicija, ali na duži rok može biti veoma isplativa. 

Osim toga, brojna istraživanja pokazuju da korišćenje ekološki zdravih artikala produžava život i čini ljude zdravim i otpornijim na svakodnevni stres.


No comments:

Post a Comment