''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

18 Mar 2011

Ideje - sta zasaditi u basti

Gajenje borovnice isplativije od pšenice

Trenutno najisplativije u Srbiji je gajenje trešanja, jabuka i koštunjavog voća, izjavio je na današnjoj promociji DVD-a “Formula nade”, autor Zaharije Trnavčević.

- Da na proizvodnji lešnika danas može dobro da se zaradi, pokazuje i primer Dušana Maukovića, koji u Erdeviku ima zasađeno 80 hektara ovog koštunjavog voća. Ovo je najveća zasađena površina lešnika u Srbiji, a ako još dodamo da je cena jednog kiolograma 700 dinara, onda može da se vidi koliko je isplativo gajenje ovog voća - rekao je Trnavčević.


On je dodao da je “Formula nade” snimljena kako bi ljudi koji su ostali bez posla, a imaju neko parče zemlje, uspeli da obezbede sebi i svojoj porodici egzistenciju i proizvedu zdravu hranu. Cilj je, kaže Trnavčević, da oni ne proizvode hranu samo za sebe, već i za izvoz.


Trnavčević savetuje buduće proizvođače u Srbiji da sade borovnicu, koje za sada ima samo na 60 hektara u celoj Srbiji.
- U Poljskoj je borovnica zasađena na 5.000 hektara i za pet godina planiraju da tu površinu udvostruče. U ovoj zemlji seljaci imaju bar osam puta više prihoda od nekoga ko u Srbiji gaji pšenicu ili kukuruz - rekao je Trnavčević.
Predstavljanju DVD-a prisustvovali su Veran Matić, glavni i odgovorni urednik RTV B92, koji je i izdao DVD i Miloš Milovanović, pomoćnik ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.


http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/242349/Gajenje-borovnice-isplativije-od-pseniceNo comments:

Post a Comment