''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

16 Feb 2011

Prazna sela u Bačkoj i banatskom Potisju - kuće za 1000 evra


preneto sahttp://www.estatesreport.com/a4339-prazna-sela-u-ba%C4%8Dkoj-i-banatskom-potisju-ku%C4%87e-za-1000-evra


BLIC
Prazna sela u Bačkoj i banatskom Potisju - kuće za 1000 evra
U severnoj Bačkoj i banatskom Potisju ima oko 2.000 praznih
 i napuštenih kuća koje mogu da se kupe za par hiljada evra,
a one starije gradnje i za svega 1.000 evra. U selu Kupusina
kod Apatina očuvana prizemna kuća sa okućnicom od četiri
 ara košta 3.500 evra. Slično je i u kulskim i srbobranskim
 selima koja su opustela. Potražnje nema jer su se svi koji
 su to mogli preselili u gradove gde cena jednog kvadrata
 ponegde košta više nego cela kuća na selu.

Nedavno je u selu prodata zaista lepa kuća za samo 10.000 evra. Imala je veliku okućnicu, uređeno ekonomsko dvorište i nešto zemlje. To je najskuplje prodata kuća, jer ih ima bar stotinak praznih i napuštenih. Cena im je od 1.000 do 5.000 evra. U njih, naravno, treba ulagati, ali ako se uzme u obzir cena kvadrata stana u Subotici (u proseku 750 evra), daleko je isplativije kupiti ovakvo domaćinstvo. Selo Martonoš između Horgoša i Kanjiže ima prilazni put, telefon, gas, uz samu je obalu reke Tise, zemlja je plodna, a cene kuća su bagatelne - kaže Radivoje Belančić, broker koji radi u Subotici, ali se ne odriče Martonoša kao mesta stanovanja.
Napuštenih kuća ima i u Novom Kneževcu, selima Đala, Ostojićevo, Oromu, zatim u Njegoševu, Bajši, Pačiru, Staroj Moravici i drugim selima bačkotopolske opštine.
- Imam na stotine zahteva za prodaju kuća u Starom i Novom Žedniku, Mišićevu, Bajmoku, Čantaviru i drugim okolnim mestima. Najnoviji primer je ponuda na prodaju kuće u relativno dobrom građevinskom stanju. Vlasnik uz kuću i objekte ekonomskog dvorišta nudi i jutro zemlje za samo 5.000 evra. To nije ni četvrtina cene garsonjere u Subotici.
Jovan Aradski, vlasnik Agencije za nekretnine „Kruna“, dodaje da je osetna navala i prodavaca-naslednika napuštenih kuća u pograničnom pojasu, zatim u Sanadu kod Čoke, ali i udaljenih napuštenih salaša čija je cena, u zavisnosti u kakvom su stanju, skoro mizerna.
- Ima napuštenih, udaljenih salaša koji su skoro budzašto, jer do njih najčešće nemaš puta, nemaju struju, jednostavno, to su ostaci nekadašnjih salaša - napominje Aradski.
Nemali broj napuštenih imanja je i u Adi i Bečeju, zatim u mnogim somborskim selima.
U Svilojevu uz regionalni put prema Novom Sadu i Osijeku u poslednjih nekoliko godina izbeglice su kupile brojne kuće. Prema rečima Aleksandra Dukića iz firme za nekretnine „Stefan strit“, za poslednjih godinu dana sklopljeno je 50 kupoprodajnih ugovora za prodaju kuća.
- Stariji ljudi ostaju na selu, dok mlađi biraju grad. Kuće na svega sedam kilometara od Apatina do Svilojeva nekoliko puta su jeftinije u Svilojevu i nije retkost da kuću nađete i za svega 3.000 evra. Jeftinije su kuće nego zemlja. Jutar zemlje košta od 1.000 do 1.500 evra i kupaca stalno ima, za razliku od kuća - kaže Dukić.

S voćnjakom 5.000 evra Dok cene stanova i kuća u gradovima Bačke rastu, u selima padaju, ali kupaca nema. Najdrastičniji primeri su Ravno Selo u opštini Vrbas, Lovćenac i Feketić u opštini Mali Iđoš, Turija i Nadalj u opštini Srbobran i Lipar i Kruščić u opštini Kula. Na desetine je praznih kuća koje se godinama neuspešno prodaju.
- Najjeftinije kuće mogu se kupiti za 5.000 evra, a uz ekonomska dvorišta imaju i struju i gas, sa sve voćnjakom - kaže Aleksandar Jojkić, predsednik MZ Turija.

No comments:

Post a Comment