''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

18 Feb 2010

Zivot u gradu ili selu?
Ne tako davno Novi Beograd je bio gradska spavaonica, a sada postoji velika opasnost da postane gradska radionica. U nedugoj posleratnoj istoriji on se razvijao kao mesto gde su stotine hiljada njegovih stanovnika samo konačile, dok su na posao uglavnom išli u "stari" Beograd. Novi Beograd bio je lišen sadržaja koji bi svakodnevni život njegovih žitelja učinili lepšim i zanimljivijim. Kulturni i sportski događaji bili su veoma retki. Opština je imala svega jednu sportsku dvoranu, jedan bazen, jedan fakultet, nekoliko većih robnih kuća i to je bilo sve. Ali je zato u širem centru imala fabriku traktora.

U središnjoj etapi razvoja Novog Beograda građene su mamutske spavaonice, bez neophodnih pratećih objekata. Veoma dinamična izgradnja stanova nije praćena i izgradnjom potrebnih škola, dečijih vrtića, pozorišta (nijedno), galerija, bioskopa (jedan)... Novi Beograd bio je i dalje mesto u kojem se samo spavalo, a za sve ostalo se išlo u staro gradsko jezgro.


Ali, veoma dinamičan napredak ima i svoju cenu. Novom Beogradu nedostaju parking mesta, mostovi za prelazak Save i Dunava, zelene površine, škole, vrtići, sportski objekti, muzeji, pozorište, galerije, opera i mnogi drugi veoma bitni sadržaji za pristojan svakodnevni život. Očigledno je da gradski planeri nisu pravilno postavili osnovne temelje budućeg grada Novog Beograda. Samo se gradi stambeni i poslovni prostor, a zaboravlja sve ostalo.
Kratkovidost opštinskih "otaca" može se videti i iz Plana detaljne regulacije blokova 25 (Beogradska arena) i 26 (preko puta zgrade bivšeg SIV-a). Iako se delimično može razumeti opredeljenje autora da u ovom, kako oni kažu, budućem centru Novog Beograda (blok 26) podignu čak četiri mamutske zgrade od preko 40 spratova, nikako nije razumljiva i prihvatljiva namera da se na jedinoj većoj zelenoj površini oko Arene, unutar avetinjski "pustih" novobeogradskih blokova, u četiri ćoška, kao kakve kule stražarnice, izgrade četiri zgrade, od kojih će dve imati po 21 sprat. Osim ozbiljnog ataka na ljudska čula, ovakvo "skrnavljenje" prostora oko novobeogradske Arene je nedopustiv moralni "zločin" prema sadašnjim i budućim generacijama. U celom svetu kompleksi sportskih dvorana su okruženi bujnim zelenilom. Uz sliku sa nedavnog teniskog turnira u Hamburgu, dopirao je nežan ton svakodnevnog biglisa slavuja. Zašto i park oko Arene ne bi mogao izgledati kao londonski Hajd park. I u Londonu je kvadrat poslovnog prostora veoma skup, ali nikome ne pada na pamet da tamo nešto gradi. Da li novobeogradski pesak za sva vremena treba okovati betonom, asfaltom, čelikom i staklom? Da li profit može biti jedini i isključivi motiv?
Gde će, kada izniknu soliteri, svoje bezbrižno detinjstvo provoditi stotine dece, osuđene od malih nogu da paze gde se igraju i kuda se kreću, jer četvoronožne aždaje nemilosrdno vrebaju na svakom koraku? Gde će izmestiti (kakvo-takvo) igralište u bloku 25 na kojem je čak i slovenački Merkator, za srpske mališane, pravio dvodnevne turnire u malom fudbalu, a B 92 spektakularne turnire u basketu?
Ceo text procitajte na sledecem linku

Link http://www.bazanekretnina.com/Vesti/Ljubodrag_Savic_o_razvoju_Novog_Beograda.html

2 comments:

  1. Bravo Bebo , odavno sam prizeljkivao ovakav blog na ovu temu , a ja takodje apelujem vlasnike napustenih kuca da naprave fotografije sa osnovnim podacima ,uvek postoji interesovanje o kupovini .

    Zox , Prijepolje

    ReplyDelete
  2. Fenomenalan blog. Osim toga mislim da je ovakva ideja vrlo perspektivna s obzirom da su problemi zivljenja u gradovima sve izrazeniji. Moram reci da sam i sam razmisljao na tu temu i cak i zapoceo neke aktivnosti. Molim vas da posetite stranicu http://www.uniprint.co.rs/saradnja/ gde cete moci da vidite kako ja to vidim. Ukoliko ima jos zainteresovanih molim da se zave meilom pa da izmenjamo iskustva a mozda i nesto zajedno uradimo. Zelim Vam svaki uspeh i dobro.
    Dimitrije - areainvestment@gmail.com

    ReplyDelete