''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

21 Feb 2010

U SRBIJI ĆE ZA 15 GODINA 700 SELA OSTATI BEZ STANOVNIKA

U SRBIJI ĆE ZA 15 GODINA 700 SELA OSTATI BEZ STANOVNIKA, A ZA 500 GODINA VIŠE NEĆE BITI SRBA


http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-13-09-2009/poslednji-srbin-umrece-2524-godine

Poslednji Srbin umreće 2524. godine

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002, u više od šezdeset sela bilo je manje od 20 stanovnika prosečne starosti 65,5 godina

BEOGRAD - U Srbiji će za 15 godina oko 700 sela ostati bez stanovnika, što znači da će se čak svako peto selo ugasiti, tvrde u Zavodu za proučavanje sela. Odlaskom stanovnika sa sela najviše su pogođeni pogranični krajevi. Đuro Stevanović, direktor Zavoda za proučavanje sela, kaže da država nema razumevanja za rešavanje problema demografskog i ekonomskog izumiranja sela iako je Srbija 95 odsto ruralno područje.

Polako izumiremo

Posledice negativnog prirodnog priraštaja su nemerljive jer sa svakom novom godinom u Srbiji nestane grad veličine Sremske Mitrovice, Gornjeg Milanovca, Topole ili Vrnjačke Banje. Prema podacima Ministarstva socijalne politike, u Srbiji je 2008. rođeno 30.000 manje dece nego što je potrebno za prirodnu reprodukcijsku zamenu stanovništva, a po stopi nataliteta nalazimo se na poslednjem mestu u Evropi. Broj dece po bračnom paru smanjen je na 0,88 i ukoliko se tako nastavi Srbi će za 500 godina biološki izumreti. Prema prognozama, već 2100. godine u središnjoj Srbiji biće samo 2,1 milion stanovnika, a u Vojvodini tek nešto više od 800.000.


- U skoro 700 srpskih sela ima manje od 100 stanovnika, i to uglavnom staračkog. To su pretežno pogranična sela, na obodu prema Bosni i Bugarskoj, tu su još i novopazarska i sela centralne Srbije. Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002, u više od šezdeset sela bilo je manje od 20 stanovnika prosečne starosti 65,5 godina, pa možemo smatrati da su ona već nestala - ističe Stevanović.
On navodi da u selu živi 50 odsto stanovništva naše zemlje i da je hitno potrebno doneti strategiju razvoja sela, dodajući da je nužno i angažovanje države u stvaranju infrastrukture i boljih uslova za život na selu.
- U selu Babin Kal kod Bele Palanke pretprošle godine nuđeno je porodici sa dvoje osnovaca da pređu u grad dok traje njihovo školovanje, kako mališani ne bi morali da svakodnevno prelaze više desetina kiolometara peške. Roditelji nisu pristali, jer su živeli od svoje zemlje, a u gradu nisu imali posao. Posle nekog vremena opština je, najzad, obezbedila prevoz. Takvo rešenje trebalo je odmah ponuditi porodici, a ne da i onog ko želi da ostane na selu država tera seli u grad. Takvih primera je mnogo - navodi Stevanović.
Stevanović ističe da srpsko selo karakterišu veliki ekonomski problemi i demografske promene.
- Selo se prazni, sve manje je života u njemu, posebno u ruralnim područjima gde ostaje uglavnom starije stanovništvo, a posledica toga je izumiranje, jer je prirodni priraštaj ispod nule. U selima je više od 47.000 napuštenih kuća. Stanovništvo se uglavnom seli zbog ekonomskih problema, pa iz slabije razvijenih krajeva u potrazi za poslom i boljim životom odlaze u urbana središta. Gradovi su usisali radnu snagu sa sela, pa sada i ona propadaju, jer u njima nema šta da se radi - kaže Stevanović.
Teško stanje u srpskom selu nije samo zbog iseljavanja stanovništva, već i negativnog prirodnog priraštaja. Upravo na primeru srpskog sela najbolje se vidi u kojoj meri je „bela kuga“ načinila demografsku pošast u Srbiji. U više od dve trećine sela ugašena su ognjišta. Postoje sela u kojima se decenijama nije čuo bebin plač.
Podsetimo, 1996. godine zatvorene su škole u selima Gornji i Donji Gajtan, Tularima kod Medveđe... U selu Kosančić kod Bojnika do pre dvadesetak godina bilo je oko hiljadu učenika, a sada svega stotinak. Selo Obornjača kod Bačke Topole ima samo dva stanovnika starosti preko 55 godina, u Bajčetini kod Knića najmlađi stanovnik ima više od 40 godina, isto kao i u Kalenovcu kod Jagodine, Dobroselici kod Rekovca, Krivaji kod Sjenice... Depopulacija je odlika najvećeg broja naselja i u centralnoj Srbiji (84 odsto) i u Vojvodini (60 odsto). Istovremeno, negativan prirodni priraštaj je zabeležen u preko 85 odsto naselja. Procenjuje se da u selima Srbije trenutno živi oko 200.000 neženja starijih od 40 godina.
Nizak fertilitet za sobom povlači depopulaciju i prekomerno starenje stanovništva, tako da nije čudo što se Srbija nalazi među najstarijim populacijama u svetu. Trenutno je u Srbiji jedna šestina stanovništva starija od 65 godina.

No comments:

Post a Comment