''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

21 Feb 2010

Srpsko selo - izumire

14. Decembar 2006.
http://www.poslovnimagazin.biz/magazin/privreda/srpsko-selo-izumire-30-131

Srpsko selo - izumire


U Srbiji će za 15 godina nestati svako četvrto ili 1.200 sela, i ako se ništa ne učini Srbija će već za nekoliko godina biti agrarna zemlja bez sela i seljaka, ocenio je saradnik Nučnog društva ekonomista Branislav Gulan.

"Od 1991. godine broj poljoprivrednih gazdinastava u Srbiji smanjio se za petinu, a širom Srbije prazno je 40.000 kuća", rekao je u izjavi za Betu Gulan.

Od deset radnika koji su ostali bez posla bar pet bi moglo da nađe zaposlenje u ruralnim delovima Srbije, i to u šumarstvu, vodoprivredi, uslužnim delatnostima i zanatstvu.

Politika oslanjanja na agrar i razvoj siromašnih oblasti, naveo je Gulan, trebalo bi da bude trajno opredeljenje države, gde bi ona bila koordinator razvoja pojedinih opština i u početku i finansijer oživljavanja opustelih sela.

U Vojvodini je bilo pokušaja oživljavanja opustelih sela, tako što je opština otkupljivala napuštena imanja i prodavala kuću sa okućnicom doseljenicima po ceni od 2.000 do 10.000 evra, podseća Gulan.

Napuštanje vojvođanskih sela najizraženije je u južnom Banatu i opštinama Plandište, Alibunar i Bela Crkva, a upravo polovina sve starijeg vojvođanskog stanovništva živi na selu.

Koliko je stanje alarmantno, pokazuje podatak da u gotovo 2.000 sela u Srbiji nema nijednog stanovnika, dok u oko 200 sela nema mlađih od 20 godina.

U srpskim selima živi oko 260.000 muškaraca koji su se približili 50-oj godini života, a još nisu zasnovali porodice.

No comments:

Post a Comment