''To become happier is a fun process. It’s not like a grueling struggle. All you’re trying to do is find those things that make you happy to do them...The important thing is to recognize that your time has always been and will always be yours...''

21 Feb 2010

KUĆE JEFTINE,KUPACA NEMA!

ZRENJANIN 17. 04. 2008

PRESS

KUĆE JEFTINE,KUPACA NEMA!

U vojvođanskim, posebno banatskim selima, više hiljada solidnih napuštenih kuća prodaje se u proseku za 6.000 do 7.000 evra


S

Ostojićevo... U poslednjih osam godina nije prodato više od deset kuća

U vojvođanskim selima, a najviše u Banatu, ima više hiljada napuštenih kuća koje su za prodaju i čija se cena kreće od 1.500 do 15.000 evra, ali ih skoro niko ne kupuje.


Spas za izbeglice

Tipičan primer gde prognana i izbegla lica „zamenjuju" staro stanovništvo, uglavnom sopstvenim parama kupujući kuće, jeste Jankov Most, nekada čisto rumunsko selo u blizini Zrenjanina.

- Avgusta 1996. godine doselio sam se ovde. Sada nas izbeglih iz Hrvatske i Srba iz Zrenjanina koji se doseljavaju ovde „na svež vazduh blizu kanala DTD" u selu ima oko 40 kuća, odnosno skoro isto kao i starosedelaca. Nedavno je Ratomir Zdravković iz Zrenjanina prešao ovde da živi i kupio je za 3.750 evra, koliko košta i polovan auto, solidnu kuću sa pola jutra placa, vinogradom, voćnjakom... Ja sam za ovu moju, pre 12 godina, dao 9.000 maraka i sada sam se sredio, postao pravi domaćin. Bavio sam se svim i svačim od kada sam došao, sada hranim svinje, imam 11 rasplodnih krmača, svake godine oko 200 prasića, imam pilića i eto, to mi je biznis. A sada su kuće još jeftinije, možeš naći solidnu i za dve, tri hiljade evra - govori Stanko Radosavljević, nekada iz sela Duboka kod Slavonske Požege, a sada žitelj Jankovog Mosta.

Koliki je tačan broj napuštenih kuća u Vojvodini niko precizno ne zna, saznaje Press u Izvršnom veću Vojvodine, jer te kuće, iako su napuštene, imaju naslednike koji nekada i nisu preterano zainteresovani da ih prodaju.

Kuće zvrje prazne, vreme ih gazi, poneke se i urušavaju, kao da niko nije zainteresovan za njih. Samo u Banatu, prema službenim procenama, ima desetak hiljada porodica koje nemaju krov nad glavom!

- Šta da vam kažem, strašno je i pisati ili govoriti kako su cene niske. Napuštene, ali dobro očuvane kuće sa strujom i vodom prodaje se između 2.500 i 5.000 evra, ali ih niko neće.

Prošle godine je za 2.200 evru kupio jednu kuću jedan Beograđanin, ali da mu služi kao vikendica kada ovde dođe na pecanje. I to je sve za nekoliko godina - kaže za Press Slavica Popov, šef mesne kancelarije u Banatskoj Dubici, malom mestu kraj Sečnja.

Ostojićevo je sa 3.000 stanovnika jedno od većih mesta kikindske opštine, a u njemu se kuće prodaju od 1.500 (one ruševne), pa do 15.000 evra one najluksuznije.

No, uprkos ovako niskim cenama, poslednjih osam godina nije prodato više od deset kuća! Slična situacija je i u Nakovu, na granici sa Rumunijom, gde se kuće sa vodom, strujom i uvedenim plinom u proseku prodaju za 8.000 evra. U Banatskom Višnjićevu, predsednik mesne kancelarije Radivoj Jovetić tvrdi da nema skuplje kuće od 8.000 evra, ali da se i one slabo prodaju pa ih naslednici, koji žive u Zrenjaninu ili Sečnju, koriste kao vikendice.

S2

- Iako se puno kuća prodaje, veoma malo se kupuje. Ove godine je prodata jedna izuzetno lepa nova kuća, sa svim stvarima u njoj i sa pomoćnim objektima u velikom dvorištu za 13.000 evra. Prosečna cena onih starijih kreće se između 4.000 i 5.000 evra - govori Miroslava Krišan, šef mesne kancelarije u Jarkovcu, selu blizu Zrenjanina.

Za napuštene kuće i one koje su za prodaju zasad su izgleda najviše zainteresovane porodice prognane sa Kosova i Metohije, odnosno bivših jugoslovenskih republika. U taj posao, otkup napuštenih i starih seoskih domaćinstava, do sada je najviše aktivnosti i uspeha u realizaciji imalo Izvršno veće Vojvodine.

- U skoro svim vojvođanskim selima ima kuća koje su napuštene, a u nekima, posebno u Banatu, pola kuća u selu je prazno! No, ima i dosta kuća u kojima žive izbeglice, kao podstanari, pa je Pokrajinski fond za izbeglice raspisao konkurs za otkup tih kuća. Prošle godine smo u 15 opština otkupili 75, a ove godine planiramo još 110 kuća. Za kuće dajemo maksimalno 6.000 evra, s tim što je pola bespovratno, a 3.000 evra se vraća za 10 godina - kaže za Press Janko Veselinović, predsednik saveta za izbegla i prognana lica u Vojvodini.

M. NEDELJKOV

4 comments:

 1. da li ima jeftinih napustenih kuca u selu djala ili je to samo prica

  ReplyDelete
 2. hocu i ja da mi se plati pola a pola cu ja na 10 godina da otplacujem . pa ljudi ja sam izbeglica u sopstvenoj zemlji.konkurises za posao - izbeglica ga dobio kazu ima prednost kao izbeglica , a ono svo imanje i nekretnine sto su imali ili su ga prodali ili ce im biti nadoknadjeno.vecina njih ima i po par kuca , zbog toga sto stalno dobijaju puni su para pa drze i poslove .a ja svake godine ulazem u kucu , a oni besplatno materijal za renoviranje, pa promeni stolariju , pa promeni gradju i crepove, pa pomozi za izgradnju, pa pomozi prilikom kupovine, dokle vise , pa proslo je vec 20 godina

  ReplyDelete
 3. Prijatelju nemoj da lupas gluposti ajd da mi tebe proterasmo recimo u albaniju pa da vidimo za jedno 20 godina jel bi bijo zadovoljan ako bi ti recimo svake godine dali malo crepa jedan placciglu da zidas i da te isplatimo u srbiji za imanje 20-30 iljada koliko su srbi maksimum dobili za svoja imanja u Hrvatskoj. Mislim da bi bijo sretan da se vratis nazad i da nikad nebi ti bilo bolje u tudjoj zemlji,nije srbija domovina od tih izbeglica njihova je tamo gde su im grobovi predaka,nemas ti pojma sta pricas.

  ReplyDelete
 4. Posto sam bila po banatskim selima i gledala kuce jer trazim da kupim nesto jeftinije al toje samo prica ili je kakva rusevina samo dasee namami narod , ja mislim dabi terbalo istaci sliku i istinu napisat a ne samo udarit cenu pa nek ide pa nije niko siso vesla . A znamo o cemu se radi dabi se kupila jedna kuca od 5 000 huljade evra treba u nju uloziti vise nego pocet iz temelja.

  ReplyDelete